(voor andere talen scroll naar beneden)
BOOMPLANT DAG in HURGHADA

'Boomplantdag in Hurghada' ( Plant a Tree Day in Hurghada) is een intiatief gestart door een groep inwoners van Hurghada, Egyptenaren en expats, en geÏnspireerd door de ’ 50 Million Trees in Egypt’ en ‘Shagara’ projecten. Het doel van het Hurghada project en de andere nationale initiatieven is om groene ruimten te creeren in de steden en zo een gezonde en mooie omgeving te scheppen.
De bomen zullen schaduw verschaffen aan mens en dier, en de mogelijkheid geven om kleine bedrijven op te starten voor het telen van groente en fruit. Er is voorgesteld om met medewerking van het Red Sea Gouvernement en de City Council grotere stukken woestijnland te beplanten met fruitbomen zoals olijven en limoenen. Er zijn plannen om de bestaande parkgebieden te verfraaien en we willen bijdragen aan de ontwikkeling van recreatieplekken op de braakliggende stukken land binnen de woonwijken.

Het voorgestelde schema van de evenementen is gericht op de tweede helft van februari 2013. Dit geeft de bomen de kans om te wortelen en zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving voordat de hete zomerdagen aanbreken. De Boomplantdag zelf is op vrijdag 22 februari . Op deze dag zal het merendeel van het individuele planten plaats vinden, gevolgd door een feestelijke afsluiting in de namiddag/avond op El Mamsha.

Het Departement van Onderwijs in Hurghada heeft al toegezegd om alle publieke en private scholen vrij te geven voor deze boomplantdag zodat zij deel kunnen nemen aan dit sociale project. Er is voorgesteld om dit op 21 februari te doen, wanneer de scholen bomen zullen gaan planten op hun eigen grond en in de naaste omgeving.
Aangezien het onmogelijk is om voor iedereen beschikbaar te zijn op dezelfde dagen, is voorgesteld dat Valentijnsdag 14 februari 2013 de start zal zijn van de Boomplant-week. Gedurende deze week zullen prive personen, kleuterscholen, clubs, activiteitengroepen en bedrijven zoals hotels, reisbureau’s, duikcentra, winkels, bars en restaurants de mogelijkheid hebben om in hun naaste omgeving bomen te planten of om het planten van een groter aantal bomen op aangewezen plaatsen te sponseren.

Toeristen, huiseigenaren die hier niet permanent wonen en andere privé-personen die interesse hebben in het verbeteren van het woonklimaat van Hurghada wordt de mogelijkheid geboden om financieel bij te dragen op bepaalde ontvangstpunten bij een aantal bars en restaurant in Hurghada, via vrienden en familie wonende in Hurghada of via een bankoverschrijving op onze bankrekening. Bij een financiele bijdrage aan het project zal een ontvangstbewijs afgegeven worden om zeker te zijn dat alle donaties naar het project gaan. Belangrijk is te weten dat alle personen die zich inzetten voor het project dit doen op volledig vrijwillige basis en dat zij geen vergoeding ontvangen voor hun activiteiten.

Wat betreft de verzorging van de bomen na het planten, zullen de mensen aangemoedigd worden om de door hun geplante bomen zelf water te geven. Met de medewerking van het Governor’s office en de City Council zullen bedrijven gestimuleerd worden de bomen in hun omgeving water te geven, terwijl de City Council zelf verantwoordelijk zal zijn voor de publieke gebieden zoals parken en de grotere beplantingen buiten de woongebieden.
De bewatering van de bomen in de buurt van de moskeëen is besproken met Al Azhar en zij geven het project hun volledige medewerking. Waar mogelijk, wordt het afvoerwater van de rituele wassing omgeleid naar tanks voor later gebruik, en/of direct geleid naar de geplante bomen rond de moskeëen. Scholen wordt geadviseerd om op dezelfde wijze licht- vervuild afvalwater te hergebruiken, om op deze manier de bomen waar zij verantwoordelijk voor zijn, te verzorgen.

Er zullen 3 soorten bomen geplant worden: Fruitbomen – rond scholen, moskeeen en woongebieden. De voorkeur gaat uit naar limoen- en olijfbomen omdat zij het beste passen in de lokale omgeving. Zij hebben weinig water nodig en de producten hiervan komen ten goede aan de bewoners. Bomen die schaduw verschaffen – met name caffour. Caffour bomen zijn goedkoop in aanschaf ook als ze al wat groter zijn, hebben niet zo veel water nodig en groeien snel. Ideaal voor langs wegen en het begrenzen van parken. Bloemdragende bomen – iets duurder in aanschaf en ze hebben meer water nodig dan ‘woestijnbomen’ maar een mooie toevoeging aan een woongebied of park. De volgende bloemdragende bomen zijn algemeen verkrijgbaar: Poinsiana (flame tree), Jacaranda, Tecoma en de Cassia.

De keuze van de bomen binnen de privé-gebieden rond scholen en in straten in woongebieden wordt overgelaten aan personen die verantwoordelijk zijn voor het planten daarvan. Het Ministerie van Landbouw heeft haar advies en hulp aangeboden voor de openbare gebieden. De lijst van aanbieders van bomen die zullen meewerken aan het project zal later bekend gemaakt worden. U wordt geadviseerd om uw bestelling te doen voor midden januari om er zeker te zijn van levering vóór de boomplantdag.

email: plantatree@green-redsea.org
We hebben ook een facebook pagina, waar allerlei wetenswaardigheden worden vermeld en die regelmatig wordt voorzien van een update van de vooruitgang. (Engelstalig)


Zodra alle teksten zijn vertaald in de verschillende talen worden de betreffende pagina's geupdate ;-)

Arabisch
Duits
Russisch
Engels
Frans
Italiaans


Dit is een project van :

www.green-redsea.org